Van inwoners horen we nog weleens: ‘Ik dacht dat het moeilijk zou zijn om minder restafval over te houden, maar nu ik het probeer blijkt het heel erg mee te vallen.’ Hoe ze dat doen? Door deze drie tips in gedachten te houden:
1. Goed scheiden
Wanneer u dit bewust doet, zult u merken dat ook u nog steeds afval in de grijze kliko doet wat daar niet in hoort. De afvalscheidingswijzer kan helpen.
2. Minder kopen
Wat u niet in huis haalt, hoeft u ook niet weg te gooien. Doe dus bewust boodschappen: koop alleen wat u echt nodig heeft en voorkom dat u bijvoorbeeld teveel gekocht eten moet weggooien. Spullen die u niet vaak gebruikt kunt u beter lenen dan kopen en koop producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Wist u dat maar liefst de helft van de totale berg huishoudelijk afval bestaat uit plastic verpakkingsmateriaal?
3. Langer gebruiken
Niet weggooien, maar langer gebruiken, dat kan op heel veel manieren. Maak met etensresten een nieuwe maaltijd, laat kapotte apparaten, kleding of schoenen repareren, geef een boek door, zet bruikbare spullen op Marktplaats of breng ze naar de kringloopwinkel. Kortom: bedenk of iets nog te gebruiken is of weer bruikbaar kan worden gemaakt, voordat u het weggooit.
Tips per afvalsoort
Nog veel meer tips hebben we per afvalsoort voor u verzameld: