Per 1 juli 2026 over op nascheiding pmd
Publicatiedatum: 28 juni 2024
Op 27 juni 2024 heeft het Algemeen Bestuur besloten dat we vanaf 1 juli 2026 op een nieuwe manier pmd (verpakkingen van plastic, metaal en drinkpakken) en restafval gaan inzamelen. Dit besluit is genomen naar aanleiding van de zienswijzen van de gemeenten.
Vanaf 1 juli 2026 hoeft het pmd niet meer apart weggegooid te worden maar kan bij het restafval. PMD en restafval worden dan samen ingezameld en bij de afvalverwerker gescheiden. Hierdoor gaat het pmd niet verloren en kan het opnieuw worden gebruikt. De voorkant van het proces, het inzamelen verandert maar de achterkant van het proces blijft hetzelfde: pmd wordt apart verwerkt voor hergebruik en restafval wordt verbrand.
Waarom is het belangrijk om pmd te blijven scheiden tot 1 juli 2026
Afval scheiden is verplicht. Aan huis, bij de bron, of door nascheiding. Het contract met onze huidige verwerker loopt tot 1 juli 2026. Het aanbestedingstraject voor een nieuwe verwerker kost tijd. Daarom beginnen we daar al in 2024 mee.
Als u nu al pmd bij het restafval gooit, kan de verwerker dit niet achteraf scheiden. Dit betekent dat waardevolle materialen worden verbrand. Dat is niet alleen zonde, maar het kost ook extra geld. Hoe minder afval we verbranden, hoe lager de kosten. Hogere kosten voor verbranding betekenen hogere kosten voor de gemeenten en een zwaardere belasting op het milieu.
Wat gebeurt er met het PMD dat wij inzamelen
PMD (Plastic, Metalen en Drinkpakken) bevat verschillende soorten afval: plastic verpakkingen, blikjes en drinkpakken. Deze 3 afvalsoorten worden apart verwerkt en gerecycled tot nieuwe materialen.
- Scheiding van Materialen:
- Met machines en robots met infraroodcamera’s worden de verschillende materialen gescheiden.
- De camera’s herkennen en sorteren verschillende typen plastic, metaal en drinkpakken.
- Deze verschillende soorten plastic worden in grote balen verpakt.
- Recycling:
- Plastic Verpakkingen: Deze worden in snippers vermalen, schoongemaakt, gesmolten en omgezet in plastic korreltjes (granulaat). Van dit granulaat worden onder andere jerrycans, fleece-truien, speelgoed en tuinstoelen gemaakt.
- Blikjes: Deze worden opnieuw gebruikt voor het maken van verschillende metalen voorwerpen.
- Drinkpakken: Deze worden verwerkt tot nieuwe producten zoals kartonnen dozen, wc-papier, pennen en dakpannen.
Bekijk ook: