“Daar waar je iets kunt doen…”
Publicatiedatum: 10 februari 2022
Het is ‘de Week van de Circulaire Economie’. Hoe voorkomen we dat iets afval wordt? Niet kopen, tweedehands kopen, hergebruiken of repareren? We willen minder grondstoffen gebruiken en als we deze dan gebruiken niet afdanken maar weer opnieuw inzetten.
We willen naar een economie zonder afval. Een enorme opgave die al dicht bij huis kan beginnen!
Het apart inzamelen en verwerken van afvalstromen tot herbruikbare grondstoffen is een grote bijdrage aan de circulaire economie. Maar we kunnen meer. We spraken met Inger van Gelderen over de verschillende manieren waarop de GAD een bijdrage levert aan het circulaire proces en het milieu.
In gesprek met Inger valt het gelijk op. De gedrevenheid, de passie en het enthousiasme waarmee zij praat over alle mogelijkheden die zijn benut en de kansen die nog gaan komen. Het is aanstekelijk en ik laat mij vertellen wat er allemaal binnen de GAD gebeurt op het gebied van de circulaire economie.
Afval scheiden
“De basis blijft goed afval scheiden. Dat moeten de inwoners uiteindelijk doen en dat gebeurt gelukkig in onze regio ook al erg goed. Onze rol hierin is dit zo goed mogelijk faciliteren. Wij willen het voor de inwoners het zo gemakkelijk mogelijk maken hun afval te scheiden. Dit kunnen ze kwijt in aparte kliko’s, (ondergrondse) containers en op onze scheidingsstations. Daarbij geloven wij ook dat door het geven van de juiste informatie onze inwoners ook een bewuste keuze kunnen maken om hun afval gescheiden te houden. “
Ok, maar dat doen de inwoners, wat doet de GAD nu zelf?
“Haha, heel veel hoor. Ik vind ook dat waar je iets kunt doen voor het milieu, je het ook moet doen. Uiteraard moeten wij hier als bedrijf afwegingen maken tussen dienstverlening, kosten en milieu. Zelf zijn we altijd op zoek naar wat wij als bedrijf kunnen bijdragen. Ons wagenpark is zo milieuvriendelijk mogelijk. Onze wagens van Toezicht en Handhaving zijn volledig elektrisch. Onze nieuwe vrachtwagens zijn Euro 6, dat is op elektrisch na het hoogst haalbare.
Maar hier stoppen we niet, we zijn nu aan het onderzoeken hoe we straks onze voertuigen op HVO diesel kunnen laten rijden. HVO is een fossielvrije én hernieuwbare brandstof met enorme voordelen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan een zeer hoge CO2-reductie van maar liefst 89% én een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, NOx en zwavel.
Op ons overslagstation in Hilversum (waar alle afvalstromen worden verzameld en van daaruit naar de verwerkers gaan) en op ons scheidingsstation in Huizen liggen de daken vol met zonnepanelen. Ook binnen kantoorruimte proberen wij zo duurzaam mogelijk te zijn. Ledverlichting met bewegingssensoren zodat de lichten niet onnodig blijven branden. Zo min mogelijk papier en natuurlijk overal prullenbakken voor gescheiden inzameling. “
Waar strijd je voor?
“Ik heb een voorliefde voor duurzaamheid. Ik heb Milieukunde gestudeerd en ging toen aan de slag binnen een bedrijf dat ondernemers onderwees in het duurzaam omgaan met energie. Sinds 2012 werk ik bij de GAD. Als beleidsmaker sta ik iedere dag voor de uitdaging om de theorie van duurzaamheid te vertalen binnen zo’n praktische organisatie als de GAD. We zijn immers in eerste instantie een uitvoeringsorganisatie. Maar we willen en kunnen zoveel meer. We zijn altijd op zoek naar de beste verwerking van alle grondstoffen. Hiervoor houden wij de veranderingen binnen de markt in de gaten en proberen ook zoveel mogelijk te initiëren. Producenten te prikkelen zeg maar, om goed na te denken over hun product, het productieproces en de fase daarna.”
Waar strijd je tegen?
“Zonder tekort te doen aan het feit dat er binnen onze regio al goed afval wordt gescheiden blijf ik strijden tegen grondstoffen in het restafval. We kunnen het faciliteren maar uiteindelijk moet de inwoner het doen. Het is ook ergens begrijpelijk, heen en weer rijden naar het scheidingsstation voor een elektrische tandenborstel doen er niet veel. Maar het is echt dubbel zonde! Die elektrische tandenborstel kan nog goed worden gebruikt, al is het maar voor de onderdelen. En restafval wordt verbrand, dat zijn hoge verwerkingskosten en slecht vanwege de uitstoot van CO2.
Onze rol is om hier goed over na te denken. Wat kunnen wij als GAD nog meer doen om dit te voorkomen en het de mensen makkelijker of aantrekkelijker te maken om zo min mogelijk in het restafval te gooien. Bijvoorbeeld ons mobiele scheidingsstation.”
Alleen of samen?
“Samen natuurlijk! Samen kom je altijd verder. We zijn altijd op zoek naar de meest vruchtbare samenwerkingen. Met gemeenten en verschillende initiatieven in de regio. Neem de ‘Gooise Waardetas’ een samenwerking met de Regio, GAD en de Kringloper. Wij leveren mensen die willen een grote tas waarin zij dingen kunnen opsparen die naar de kringloop kunnen. De Kringloper komt dit halen. Haalt daaruit wat zij in de winkel kunnen verkopen en de rest wordt afgevoerd door ons. Zelfde type samenwerking hebben we met AltijdWerkplaats. Wij roepen mensen op hun ‘schone’ hout in te leveren in Bussum en AltijdWerkplaats maakt hier weer de mooiste dingen van. Wij hebben een prachtige vergadertafel staan gemaakt van hout dat anders verbrand was geweest.
Er zijn zo ontzettend veel prachtige initiatieven binnen de regio. Maar helaas zijn samenwerkingen (nog) niet haalbaar. We moeten het wel ‘groots’ kunnen aanpakken. Mensen en ondernemers schrikken van de enorme hoeveelheden die wij verwerken. En die hoeveelheden moeten wel verwerkt worden. Tenslotte zijn wij toch verantwoordelijk voor de juiste verwerking van het afval.“
Wat betekent Circulaire Economie voor jou?
“Wat het zegt, het is een economie. Circulaire Economie gaat voor mij niet alleen om duurzaamheid en milieuwinst maar ook over mensen, het creëren van werkgelegenheid. Bovengenoemde projecten hadden als voorwaarde dat wij mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt weer richting een baan konden helpen. Ook de uitdaging om een productstroom 100% circulair te maken. Een product en de grondstoffen die daarvoor gebruikt zijn mogen niet verloren gaan als afval. Dit vraagt iets van producent, consument en afvalverwerkers “
GAD en circulair
“Wij zijn een partner om circulair te gaan. Wij kunnen ondersteunen, aansluiten maar ook stimuleren en pionieren. Neem de matrassen. Wij zamelen deze al jaren gescheiden in. Zo’n 10 jaar geleden zijn wij samen met een enthousiaste ondernemer eens gaan kijken wat we met oude matrassen konden doen. Deze werden toen gewoon met het restafval mee verbrand. Dat kon anders. Wij zorgden voor gescheiden inzameling en deze ondernemer ging aan de slag met het recycleproces. Dit initiatief heeft er jaren later mede voor gezorgd dat er nu een producentenverantwoordelijkheid zit op matrassen en dat producenten moeten meedenken, meedoen en meebetalen aan het zo goed mogelijk hergebruiken van matrassen. Daar zijn we natuurlijk best trots op!”