De dag van … de helden van Huizen
Publicatiedatum: 1 juni 2023
Jaap, Patrick en Arnold runnen de boel op scheidingsstation Huizen. Begin dit jaar zijn een aantal medewerkers van scheidingsstation geruild. Nieuwe plek, nieuwe collega’s en nieuwe uitdagingen. Deze drie heren zijn zeer tevreden met ‘hun’ scheidingsstation in Huizen.
Jaap
“Ik geniet van de vrijheid, lekker buiten en fysiek bezig zijn. Zoals mijn vader voor mij en mijn zoon na mij”.
Jaap is al sinds 1 april 1979 aan het werk. Eerst bij gemeente Huizen in algemene dienst waar Jaap verantwoordelijk was voor het huishoudelijke afval en het schoonhouden van de openbare ruimte. Het strooien, wat hij in de winter deed, vond hij het leukste werk. We treffen Jaap nog net op het scheidingsstation, want over twee weken gaat hij met pensioen. Blij? “Jawel hoor, maar ik geniet ook enorm van mijn werk”.
Werken in het afval zit bij Jaap in de familie. Zijn vader was vroeger vuilnisman. Dit wilde Jaap ook. De vrijheid, lekker buiten en fysiek bezig zijn. Ook Jaap zijn zoon werkt nu regelmatig op het scheidingsstation. Een mooie familietraditie.
Jaap startte bij de GAD als chauffeur maar had zijn oog al snel laten vallen op een baantje bij het scheidingsstation. “Werken op het scheidingsstation betekent meer contact met inwoners. Dat sociale aspect sprak mij erg aan. Ik mocht alle benodigde cursussen volgen en kon al snel aan de slag in Huizen. Ik heb afgelopen jaren op alle scheidingsstations gewerkt en ga met pensioen op de plek waar ik begonnen ben”.
“In al die jaren in het afval merk ik dat de mentaliteit van mensen wel verhard. Vooral na corona is het moeilijker geworden mensen aan te spreken wanneer het afval in de verkeerde container gaat. Gelukkig is het al jaren geleden toen ik op kerstavond het hek wilde sluiten, we gingen een uurtje eerder dicht, dat ik ben bedreigd. Dat heeft mijn hele kerst verpest en sindsdien sluiten we altijd met z’n tweeën het hek”.
“We hebben ook de kans gekregen om bij verschillende verwerkers van ons gescheiden afval te kijken. Ontzettend leerzaam om te zien waar we het voor doen. Het vervolgens de mensen uitleggen waarom wat in welke container moet vind ik erg leuk”.
Patrick
“Als mensen zich onaardig gedragen denk ik altijd maar die hebben misschien net wat naars meegemaakt”.
Patrick is een echt buitenmens. “Ik zou niet kunnen werken op een kantoor, ik zou na een uur al gek worden”. Patrick was vroeger vliegtuigpoetser. “Dit werk kon alleen s ’nachts. Toen ik kinderen kreeg wilde ik meer thuis zijn en niet overdag hoeven slapen”. Patrick werkt al 16 jaar bij de GAD en heeft altijd op scheidingsstation Hilversum gestaan. Sinds begin dit jaar op Huizen. “Hilversum is heftiger qua drukte, qua grootte en qua mentaliteit van de bezoekers. In Hilversum stond ik altijd ‘aan’. Huizen is een verademing”.
“Je maakt in al die jaren heel veel mee. Maar één incident spant na al die jaren nog de kroon. Een oudere man struikelde en stootte zijn hoofd tegen de rand van de puincontainer. Een bezoeker stapte gewoon over deze man heen om zijn emmer puin te legen. Daar snap ik helemaal niets van.
Maar ik laat me niet ontmoedigen hoor. Ik bedenk me altijd bij mensen die ‘minder vriendelijk reageren’ dat deze mensen misschien ook niet iets naars hebben meegemaakt. Ik ga altijd met 200% plezier naar mijn werk. Wat is er mooier dan met je maten een scheidingsstation runnen”.
Arnold
“Klanten maken mijn dag, daar word ik blij van”.
Van stratenmaker, verkeersleider via een vriend bij de GAD terechtgekomen. Eerst als uitzendkracht. Maar de kerstavond dat hij op kantoor moest komen en te horen kreeg dat hij een vast contract kreeg, weet Arnold nog goed.
Acht jaar geleden is Arnold begonnen op scheidingsstation Hilversum, 6 dagen per week, dubbele diensten ook prima. Sinds begin dit jaar op Huizen. “Ontzettend lekker die maandag vrij. Nu kan ik mijn kinderen naar school brengen en hoeft mijn hond niet naar het hondenhotel”.
“De wissel van scheidingsstation geeft ons de kans om te laten zien wat we waard zijn. Ik geniet enorm van de verantwoordelijkheid dit samen met het team te runnen. We willen ervoor zorgen dat we een netjes, vriendelijk en goed werkend scheidingsstation zijn. De recensies op google houd ik scherp in de gaten. Ik wil die sterren omhoog hebben.
Ik ben een blij mens. Geloof ook dat de manier waarop je mensen benaderd een groot verschil maakt. We starten hier altijd eerst met goedendag zeggen, dat vragen wij ook van onze klanten. Het gesprek begint dan al anders dan met Hé, waar moet dit in? Natuurlijk moeten we ook wel eens streng zijn. We moeten er immers voor zorgen dat het afval goed gescheiden wordt ingeleverd. Mensen kijken soms wel eens of wij wel opletten, anders gooien ze het in de dichtstbijzijnde container. Aan het woord stort heb ik een hekel. De stort bestaat al lang niet meer, het is een afvalscheidingsstation”.