voor inwoners, met gemeenten

Kinderen strijden tegen elektronisch afval!

Publicatiedatum: 9 september 2024

De GAD organiseert in samenwerking met Weee Nederland/ Stichting Open de E-waste Race.

De E-waste Race

Tien basisscholen uit de regio Gooi en Vechtstreek gaan 4 weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik, repareren en recyclen. Na een gastles, gegeven door gedreven experts, zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten aan anderen door te geven, te laten repareren of in te zamelen voor recycling. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. Kunnen de batterijen uit de apparaten gehaald worden? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een lade van een kast. Dit is enorm zonde, want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een 2e leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95%  hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van hergebruik en recycling bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Gooi en Vechtstreek 2024 is van maandag 23 september tot donderdag 17 oktober. Weee Nederland/ Stichting Open en de GAD zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

Scholen die meedoen

  • KBS Bernardus, Blaricum
  • Montessorischool Zuid, Hilversum
  • Groen van Prinsterer, Hilversum
  • PCBS Beatrixschool, Huizen
  • Gooische Montessorischool, Huizen
  • Basisschool De Regenboog, Kortenhoef
  • Jozefschool Muiden, Muiden
  • KC De Meerstroom, Muiderberg
  • RK Jozef-School, Nederhorst den Berg

Meer nieuws

Al het nieuws