voor inwoners, met gemeenten

Nieuwe les voor groep 7/8!

Publicatiedatum: 13 februari 2025

Ruilen, weggeven, repareren of verkopen. En als je iets toch wegdoet, waar laat je het dan en wat gebeurt ermee? Dat is in de kern waar de spiksplinternieuwe les  ‘Afval: Less is More’ over gaat.

Primeur op de Nassauschool

Groep 7/8 van de Nassauschool in Hilversum kreeg als eerste de nieuwe les van Sandra van Breemen van Omgevingseducatie. Donnya van Santen, leerkracht: “Onze school is onderdeel van het Unesco Scholennetwerk, waarin duurzaamheid en milieu een belangrijke rol spelen. Dit lesprogramma sluit daar perfect op aan!”

Leren door te doen

Niet alleen kijken en luisteren, maar ook in groepjes met elkaar in gesprek. Waar het ene groepje heel serieus de kaartjes van het afvalsorteerspel bekijkt en nadenkt over in welke kliko bijvoorbeeld dierenpoep moet, legt het andere groepje voor het gemak alle kaartjes op de grijze bak. Dat levert leuke discussies op en leren ze ook van elkaar. “Je drinkpakje is van karton dus mag bij het papier, toch?,” zegt een leerling. ”Néé joh!” zegt de ander in het groepje vol verbazing. “Daar zit toch een plastic laagje in. Anders lekt het toch in je tas?”

Creatieve oplossingen voor minder afval

Tijdens de creatieve ontwerpopdracht – hoe ziet een afvalbewust dagje pretpark eruit, hoe voorkom je afval en hoe zorg je dat afval goed gescheiden wordt? – kwamen verrassende ideeën naar boven. Zo bedacht een groepje dat bezoekers bij de uitgang hun afval goed moeten scheiden om korting te krijgen op hun volgende bezoek. Een ander groepje bedacht een ‘afvalattractie’! Maar een old-school tip zat er gelukkig ook bij: Neem je eigen broodje in je trommel mee zodat je geen verpakt broodje hoeft te kopen!

Scholen kunnen boeken!

Scholen in de regio kunnen deze en andere educatieve lessen aanvragen. Voor groep 1 t/m 6 zijn er ook op maat gemaakte lesprogramma’s. Zo willen we kinderen goed informeren, maar ze ook te inspireren om bewuste keuzes te maken en deze kennis mee naar huis te nemen!

Het educatieprogramma is een samenwerking tussen de GAD en Omgevingseducatie. Hun bevlogen leerkrachten komen graag naar alle groepen 7/8 in de regio en nemen de klas een paar uur mee in de wereld van grondstoffen en hergebruik. Lessen kunnen geboekt worden via omgevingseducatie.nl

Meer nieuws

Al het nieuws