Ons bont papier, van container tot verhuisdoos
Publicatiedatum: 10 februari 2022
Wat gebeurt er nu eigenlijk met al het papier dat wij netjes gescheiden inzamelen? We vroegen het Jan Wieger de With van Vangnedt.
De contractconstructie is wat ingewikkeld. Het betreft een samenwerking tussen inzamelaar, sorteerder, papierfabriek en producent. Daar ga ik verder niemand mee vermoeien. Ik kan wel uitleggen wat er met de oud papier en karton stroom gebeurt van kliko tot producent. We hebben het hier over de inzameling van ‘bont papier’.
Bont papier? Leg eens uit?
Papier is een van de eerste afvalstromen die we gescheiden gingen inzamelen. Omdat hergebruik makkelijk kan, milieuvriendelijk is en het afval zo nog wat oplevert. Vroeger werden de papierstromen vaak gesplitst in karton en kranten/tijdschriften. De markt is inmiddels zodanig veranderd dat deze splitsing nog maar weinig plaats vindt. Onze consumptiemarkt gebruikt erg veel karton en lezen minder kranten. Het allegaartje aan oud papier en karton, noemen we in onze business ‘bont papier’.
Waar gaat mijn oud papier heen?
De GAD zamelt het oud papier en karton in van alle huishoudens in de Regio Gooi en Vechtstreek. Bijna alle huishoudens hebben inmiddels een kliko of zijn aangesloten op een ondergrondse papiercontainer. GAD haalt dit met vrachtwagens op en levert dit af bij een sorteerbedrijf. Er is speciaal op zoek gegaan naar een sorteerbedrijf zo dicht mogelijk in de buurt van de GAD.
Dichter bij huis had het niet kunnen zitten, de twee bedrijven zijn buren. Bij MGM, het sorteerbedrijf, vindt de acceptatie, weging en eerste schoonmaak plaats. De vervuiling (alles wat geen papier is) wordt uit het oud papier gehaald en daarna wordt het papier en karton met enorme kracht samengeperst tot balen van zo’n 600 a 700 kilo. Deze balen worden 2 a 3 keer per week met grote vrachtwagens in Bussum opgehaald en afgeleverd bij de papierfabriek in Coevorden.
Wat gebeurt en in de papierfabriek?
Daar gaan de balen in een soort centrifuge waar met warm water de vezels van elkaar worden losgeweekt. Het natte prutje, de papierpulp dat voor 99% uit water bestaat, gaat op een lopende band en wordt met warme lucht gedroogd. Vervolgens wordt het geperst zodat de losse vezels weer aan elkaar haken. Zo krijg je een enorme rol papier die weer door kan naar de producent. Een papiervezel kan wel tot 7 keer opnieuw worden gebruikt.
En de producent maakt..?
De markt van papier vraagt de laatste jaren steeds meer om karton. Dit is ook wat het papier uit jullie huishoudens uiteindelijk wordt. De grote rollen gerycled papier worden bij de producent weer kartonnen dozen. Verhuisdozen, verpakkingsdozen voor vis of tomaat of voor jouw bestelling via internet ;-). En zo zijn we weer rond.
Je hoort de laatste tijd veel over de prijs van papier, hoe zit het eigenlijk met de kosten en opbrengsten van gescheiden inzamelen van papier en karton?
De prijzen van papier kun je vergelijken met de aandelenmarkt. Op ieder moment van de dag fluctueren de prijzen. In de contracten die worden afgesloten wordt daar natuurlijk in gemiddeld. Iedere inzamelaar probeert de kosten zo laag mogelijk te houden omdat de opbrengsten al jaren teruglopen. Dit heeft vooral te maken met vraag en aanbod van karton. De markt vraagt om karton. Dit scheelt bij inzameling het van elkaar scheiden van karton en kranten of tijdschriften. Die kosten vallen dus weg. Maar doordat de hoeveelheid karton in het huishoudelijk afval zo is toegenomen zijn de kosten van inzameling ook hoger. Je kunt maar 1 vrachtwagen vullen. Als je die vult met alleen maar oud papier kun je veel meer kilo’s kwijt in een vrachtwagen. Nu met het vele karton is de wagen veel sneller vol. Veel meer volume met minder gewicht dus.