Trap tegen troep
Publicatiedatum: 10 februari 2022
De doelstelling van de overheid is in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Wat is dat eigenlijk en waarom willen we dat. En wat is onze rol als inwoner hierin?
Circulaire Economie
We besteden deze week extra aandacht aan de circulaire economie. Wij, als inwoners, dragen daar al aan bij door ons afval te scheiden zodat het opnieuw ingezet kan worden als grondstof voor weer nieuwe producten. Dat is eigenlijk wat de circulaire economie is. Er mag niets verloren gaan als afval, alles wat we aan producten consumeren moet weer worden hergebruikt. Een afvalloze economie dus.
Hoe dan?
Het is inderdaad een behoorlijk gek idee. We weten eigenlijk niet beter dan dat we met afval te maken hebben. Maar de bergen afval op deze wereld schaad het milieu. Niet te vergeten alle grondstoffen die we uit de aarde putten om maar te kunnen voldoen aan ons consumptiegedrag. Bewustwording is een hele belangrijke stap.
R-ladder
De R-ladder geeft heel mooi onze evolutie aan in het denken en handelen met betrekking tot afval. Hoe hoger we op de ladder klimmen hoe meer we circulair bezig zijn. Zoals hieronder te zien kan de ladder nog uitgebreid worden. Het klimmen op de ladder is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van producenten, afvalverwerkers en eindconsument.
Wat kan ik doen?
Op www.duurzaamheid.nl staat de ‘trap tegen troep’. Hierin wordt op een leuke duidelijke manier uitgelegd wat wij als consument kunnen doen om zo hoog mogelijk die ladder op te klimmen.
Helemaal onderaan de ladder staat het restafval dat we moeten verbranden. Het enige wat dat nog oplevert is energie.
Een tree hoger zetten we afval in om nieuwe grondstoffen mee te maken. Dit is de belangrijkste reden waarom we ons afval gescheiden inzamelen.
Tegenwoordig zijn we gelukkig al op veel gebieden een tree hoger. We zamelen ons afval al gescheiden in, dus dat is winst. Maar we kunnen nog hoger klimmen.
Geef je eigen spullen een tweede leven, bij jezelf of bij iemand anders. Melkfles wordt vaas, je oude spijkerbroek een nieuwe tas of de jampot een snoeppot . Is er iets kapot? Kijk dan of je het kunt (laten)repareren, bijvoorbeeld bij een repaircafé. Ben je uitgekeken op je meubels of kleding? Dan kun je kijken of je ze kunt opleuken, een lik verf op de ladekast of van je oude spijkerjack een gilet maken.
Maar we kunnen nog hoger de trap op. Als we minder grondstoffen gebruiken gaan deze ook uiteindelijk niet verloren. Let bij aanschaf van nieuwe apparatuur op het energielabel, koop led lampen of hang de was op in plaats van de droger te gebruiken. Nog beter, kijk voor aanschaf van een product eerst even of je echt nodig hebt. Misschien kun je het lenen, leasen of huren. Kijk waar je kunt consuminderen.
Een uitdaging, dat zeker. Probeer jezelf eens af te vragen hoe jij afval kunt verminderen? Heb je leuke ideeën laat het ons vooral weten via communicatie@gad.nl