Verspillingsvrij in de keuken
Publicatiedatum: 9 februari 2022
Het verspillen van voedsel, dat is zonde dat weten we allemaal. Maar het gebeurt op grote en kleine schaal. Eet jij altijd je bord leeg? Kook je wel eens teveel? Gooi je wel eens wat weg wat over datum is? Dat herkennen we allemaal wel, we zijn tenslotte allemaal mens.
Misschien dat het lezen van deze informatie je een beetje bewuster maakt en misschien raak je wel geïnspireerd het thuis toch net even anders aan te pakken.
Cijfers
Eerst maar even het saaie deel. De cijfers… Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. (bron: Milieu centraal). Zonde van het eten en zonde van het geld. Hieronder een aantal tips om voedselverspilling tegen te gaan (bron: Voedingscentrum):
Tip 1
Kijk voor je boodschappen gaat doen even in de voorraadkast, koelkast of vriezer. Heb je dingen die bijna over de datum zijn? Maak daar een lekker gerecht mee. Maak een vaste plek in de voorraadkast of koelkast voor de producten die als eerste op moeten, zo heb je snel overzicht.
Tip 2
Maak een weekmenu als je liever een keer in de week boodschappen doet. Dan is het maar duidelijk voor iedereen wanneer er wat gegeten wordt :-). Doe je liever iedere dag boodschappen? Wees creatief en bedenk wat met de spullen die al in huis hebt en koop alleen die dingen die je niet hebt.
Tip 3
Koop en kook op maat. Weeg en meet de spullen af die je nodig hebt voor het aantal eters. Zo voorkom je dat je teveel kookt en de restjes worden weggegooid. Of kook lekker veel zodat je dit later in de week nogmaals kunt eten.
Tip 4
Bewaar eten op de juiste plek. Er zijn nog al wat misverstanden over hoe bepaalde etenswaren te bewaren. Tomaten in de koelkast? Liever niet. Appel naast een banaan op de fruitschaal? Dan rijpt die sneller. Het voedingscentrum heeft een makkelijke online bewaarwijzer, daar kun je het product opzoeken en zien waar je dit het best kunt bewaren.
Tip 5
De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 graden. Het eten bederft minder snel en bacteriën kunnen nauwelijks groeien.
Tip 6
TGT en THT, goed om te weten wat wat is. Te gebruiken tot (TGT), het is wat het zegt. Deze producten niet meer gebruiken na de aangegeven houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld bij vlees en vis. Tenminste houdbaar tot (THT) zijn producten die je nog prima na de houdbaarheidsdatum kunt gebruiken. Bewaar je het in de koelkast, zoals bijvoorbeeld zuivel? Die kun je prima een paar dagen na houdbaarheidsdatum gebruiken. Producten die niet in de koelkast hoeven, zoals bijvoorbeeld rijst of potten groente kun je zelfs tot maanden na de houdbaarheidsdatum gebruiken.
Tip 7
Haal meer uit je restjes en kliekjes. Een ouderwetse kliekjesdag op de drukste dag van de week is een aanrader. Of de restjes groente in een heerlijke omelet of wokshotel. Meer inspiratie nodig? Kijk dan op ‘koken met restjes en kliekjes’ op voedingscentrum.nl
Toch in de prullenbak? Gooi het dan niet bij het restafval maar in de gft bak. Dan wordt het tenminste nog omgezet in compost.