PMD nascheiding ja of nee?

voor inwoners, met gemeenten

PMD nascheiding ja of nee?

Publicatiedatum: 24 juli 2023

In de regio scheiden we pmd bij de bron. Wij vragen inwoners het pmd te scheiden van het andere afval om er zo voor te zorgen dat het pmd weer hergebruikt kan worden. Deze zogenoemde bronscheiding doen we in ieder geval nog tot juli 2026.

Bron- of nascheiding

Het scheiden van verschillende afvalstromen is verplicht in iedere gemeente in Nederland. Dit gebeurt bij de bron of kan via nascheiding. Ook bij nascheiding levert dit uiteindelijk verschillende afvalstromen op waarvan de grondstofstromen (stromen behalve het restafval) verwerkt kunnen worden tot nieuwe grondstoffen.

Voor ‘grondstofstromen’ geldt, dat deze op twee manieren kunnen worden gescheiden:

  • bij de bron, dus direct door de inwoners zelf
  • of bij de verwerkers, de nascheiding.

Regio Gooi en Vechtstreek

GAD zorgt binnen onze regio voor het inzamelen van het huishoudelijk afval en sluit contracten met de verwerkers hiervan. Het contract voor het verwerken van ons restafval en ons pmd vervallen in 2026. Een geschikt moment om te kijken naar de voors en tegens van bron- en nascheiding.

We meten beide methoden volgens de zogeheten afvaldriehoek. De inzameling en verwerking van de afvalstromen moet zo duurzaam mogelijk. Dit met oog voor de dienstverlening richting onze inwoners en tegen zo laag mogelijke kosten.

Afweging bron- of nascheiding

Na de zomer (2023) start de GAD met de voorbereidingen van een Europees aanbestedingstraject voor het verwerken van restafval. Het nieuwe restafvalverwerkingscontract hangt nauw samen met de te maken keuze voor pmd en eventuele andere grondstofstromen. Zo is de keuze voor nascheiding alleen mogelijk als de verwerker hiervoor de mogelijkheden heeft.

Eerste kwartaal 2024 zal de Regio Gooi en Vechtstreek een voorstel doen aan alle deelnemende gemeenteraden. In dit voorstel zijn de resultaten van de aanbesteding en de kostenanalyse meegenomen. De gemeenteraden kunnen vervolgens hier hun zienswijze op geven.

We verwachten dat voor de zomer van 2024 het besluit genomen is en we weten of we ook na juni 2026 doorgaan met bronscheiding of overstappen naar nascheiden.

Nascheiding van pmd

We horen het helaas nog regelmatig; “alles gaat toch gewoon op 1 hoop”. Een hardnekkige fabel! Het pmd dat bij het restafval weggegooid mag worden, wordt er bij nascheiding bij de verwerker alsnog uitgehaald en apart verwerkt. Dit kan (nog) niet bij alle verwerkers, daarom wordt pmd nu bij de bron gescheiden. De resultaten van bron- en nascheiding op het gebied van duurzaamheid en verwerkingskosten veranderen met de tijd. Bij de keuze hoe we na juli 2026 het afval gaan scheiden zal dit een rol spelen.

In het land

Sommige grote steden zijn afgelopen jaren deels overgestapt op nascheiding van pmd. In steden met veel hoogbouw hebben mensen weinig ruimte om pmd apart te houden. De meeste gemeenten doen nu nog aan bronscheiding, al zijn er ook landelijke gemeenten die kiezen voor nascheiding wanneer er een nascheidingsinstallatie in de buurt ligt. Het gemak voor de inwoners hun pmd te scheiden speelt ook een rol en kan per regio verschillen.

Meer artikelen