Selma van Dijk _ Wasmiddel
Publicatiedatum: 7 juni 2022
Nou, daar gingen we dan, een week lang proberen zo min mogelijk afval te produceren. Om maar met de deur in huis in te vallen, helemaal zonder afval zijn we de week niet doorgekomen, maar we hebben zeker wel minder weggegooid.
Conclusie voor ons hier thuis is dan ook dat helemaal zonder afval leven geen optie is, maar wat deze week wel heeft gedaan, is ons bewuster maken van wat we kopen. Hebben we het echt nodig? Is er een alternatief in andere verpakking? En zouden we datzelfde product ook ergens anders ook zonder verpakking kunnen kopen? Op de markt bijvoorbeeld. Hier in Kortenhoef is er geen markt, maar we kunnen prima lekker op de fiets naar Hilversum, nog goed voor de gezondheid ook!
Waar we vooral op hebben gelet was of iets in plastic zit. Zo hebben we altijd een plastic knijpfles met vloeibare honing, maar dat kan je natuurlijk ook heel goed in een glazen potje kopen. Tot mijn grote vreugde worden de appels die we altijd kopen sinds kort niet meer in plastic verpakt, maar in karton. Maar waar we echt heel veel plastic mee gaan besparen, is op de grote flessen wasmiddel die we kopen (kochten). Wat mij betreft was het zelf maken van wasmiddel de ontdekking van de week.
Eerst denk je nog, dat zal wel heel veel gedoe zijn, maar dat blijkt dus enorm mee te vallen. Als je op internet gaat zoeken kom je verschillende “recepten” tegen om je eigen wasmiddel of schoonmaakmiddelen te maken. En dat is allemaal met natuurlijke en dus voor het milieu niet schadelijke ingredienten. Bij de natuurwinkel kocht ik een stuk Marseille zeep en een flesje etherische olie met een lekker luchtje. Ze hebben keus uit heel veel verschillende geurtjes, dus je kan er een paar meenemen voor de variatie.
Hierbij wat ik heb gedaan om mijn eigen wasmiddel te maken:
- Rasp 40 gram van de Marseille zeep
- Kook een halve liter water
- Roer de Marseille zeep door het water tot het helemaal is opgelost
- Doe er nog 2 liter kokend water bij
- Laat afkoelen
En voilà, je hebt 2,5 liter wasmiddel (wat je overigens ook prima kan gebruiken als schoonmaakmiddel). Vervolgens kan je er druppels etherische olie aan toevoegen en natuurazijn gebruiken als wasverzachter. Dat wist ik dus ook niet, maar ik kreeg van verschillende mensen die tip. En nee, dat ruik je dus echt niet terug in je was. En het is ook nog eens beter voor je wasmachine. Je kan trouwens ook nog wasmiddel speciaal voor de witte was maken, dan moet je er een beetje kristalsoda aan toevoegen.
Het leuke is dat ik er zo enthousiast over ben dat ik inmiddels meerdere mensen hebben geïnspireerd om ook zelf wasmiddel te gaan maken. Ik kreeg er zoveel leuke reacties op. Dus daar zit wat mij betreft de grootste winst aan mijn deelname aan de Week Zonder Afval.
Kortom, we zijn veel bewuster aan het kijken naar verpakkingen tijdens het boodschappen doen en ik ga om de paar weken in een grote pan roeren met zeep en water en zo zullen we hopelijk steeds minder plastic weggooien. Wij vonden het een mooie uitdaging en hopelijk hebben we veel mensen weten te inspireren om er ook eens bij stil te staan. Samen kunnen we een verschil gaan maken!