Veel gestelde vragen – PMD inzameling vanaf 1 juli 2026

voor inwoners, met gemeenten

Algemeen Bestuur van de Regio heeft, naar aanleiding van de zienswijzen uit gemeenten, besloten op over te stappen op nascheiding van pmd per 1 juli 2026. Hier vindt u de meest gestelde vragen hierover.

Nascheiding PMD per 1/7/2026

Vanaf 1 juli 2026 stappen wij over op nascheiding van pmd. Het pmd mag vanaf dan bij het restafval. Het pmd wordt er later bij de verwerker weer uitgehaald.

Tot dit tijd gaat GAD afwegen op welke wijze we deze nascheiding het best kunnen faciliteren. Hierbij kijken wij naar gebruikersgemak, dienstverlening, duurzaamheid en kosten. Op dit moment weten wij nog niet precies wat wij met de kliko’s of ondergrondse containers gaan doen. Misschien deksels verwisselen, kliko’s omruilen of iets anders.

We realiseren ons hierbij uiteraard dat de hoeveelheid pmd en restafval dat uit een huishouden komt niet wijzigt, alleen de manier van weggooien wijzigt.

Wij kunnen ons voorstellen dat het vreemd voelt om de waardevolle grondstoffen van pmd bij het restafval te gooien. Wellicht vindt u het prettiger om uw pmd apart te blijven weggooien.

Alle inzamelmiddelen van de GAD zullen na 1 juli 2026 ingericht zijn op nascheiding. Er zullen geen faciliteiten meer zijn om uw pmd apart in te leveren. Uw pmd wordt bij de verwerker zorgvuldig weer uit het afval gehaald.

In uw afval zitten veel grondstoffen. Alleen ons restafval heeft geen waarde en wordt verbrand. Door uw afval goed te scheiden kunnen we hier nieuwe producten van maken en hoeven we geen nieuwe grondstoffen hiervoor uit de aarde te halen. Blijf dus uw afval goed scheiden.

Alleen uw pmd mag vanaf 1 juli 2026 bij het restafval omdat de verwerker dit uit het afval kan halen om weer te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.

Het contract voor het verwerken van ons restafval en pmd vervallen in 2026. Een aanbestedingstraject duur lang en daarom hebben wij gemeenten gevraagd een zienswijze in te dienen over de wijze van inzameling van restafval en pmd na 1 juli 2026. Het Algemeen Bestuur van de Regio heeft op 27 juni 2024, alle ingediende zienswijzen meegenomen, gekozen voor nascheiding. Voor meer informatie over het besluitvormingstraject kunt u kijken op PMD (Plastic, Metaal en Drankkartons) | Regio Gooi en Vechtstreek (regiogv.nl)

We gaan pas per 1 juli 2026 over op nascheiding van pmd. Tot die tijd is het belangrijk om het pmd apart in te blijven zamelen en niet bij het restafval te gooien omdat wij nog onder contracten van bronscheiding werken;

  • wanneer het pmd bij het restafval wordt weggegooid gaan er waardevolle grondstoffen verloren omdat het restafval wordt verbrand
  • verbranding van restafval kost geld, dit zal een verhoging van de afvalstoffenheffing tot gevolg kunnen hebben
  • door pmd niet gescheiden in te zamelen loopt GAD de vergoeding voor pmd mis, dit zal een verhoging van de afvalstoffenheffing tot gevolg kunnen hebben

Bronscheiding is het apart inzamelen van grondstoffen, zoals glas, papier, gfe+t en pmd. Er blijft dan nog een klein beetje restafval over. Bij nascheiding worden alle grondstoffen apart ingezameld, behalve pmd. Deze kan bij nascheiding bij het restafval gedaan worden. Dit wordt dan vervolgens bij de verwerker er weer uitgehaald.

Aan het einde van beide manieren van inzamelen wordt het pmd apart verwerkt tot nieuwe producten.

We gaan pas per 1 juli 2026 over op nascheiding van pmd. Tot die tijd is het belangrijk om het pmd apart in te blijven zamelen en niet bij het restafval te gooien.

We vragen u tot die tijd nog gebruik te maken van de oranje kliko voor pmd én de grijze kliko voor het restafval. Te zijner tijd laten wij weten hoe en wanneer wij uw kliko komen ophalen of omruilen.

We gaan pas per 1 juli 2026 over op nascheiding van pmd. Tot die tijd is het belangrijk om het pmd apart in te blijven zamelen en niet bij het restafval te gooien.

Begin 2026 laten wij weten hoe en wanneer wij uw kliko komen ophalen of omruilen. We vragen u tot die tijd nog gebruik te maken van de oranje kliko en het pmd goed gescheiden weg te gooien. Het is immers een waardevolle grondstof voor nieuwe producten.